Matkailuhelmi Mustion Linna on itse nähtävä ja koettava – sen tiesivät jo entisaikojen kuninkaat ja tsaaritkin!

  • Historiallinen ruukkiympäristö – kuin saapuisi toiseen maahan!
  • Museo - Yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista!
  • Mielenkiintoinen, säihkyvä, traaginenkin historia ja tarinat!
  • Englantilaistyyppinen suuri, hurmaava ja lumoava puisto -vapaa pääsy!
  • Linnankrouvi - Palkittu ja tunnustusta saanut ravintola, makuja jotka jäävät mieleen!
  • Uniikit hotellihuoneet sekä kokous- ja juhlatilat historiallisissa rakennuksissa!
  • Katettu kesäteatteri - unohtumattomia elämyksiä satumaisessa ympäristössä!

Magnificent hospitality since 1792.

 

MustionLinna SYKSY

 

Mustion Linna on yksi Suomen tunnetuimpia kartanoita yli 200-vuotisella kiehtovalla historialla.

 

Kartano sijaitsee Raaseporin kaupungissa, Länsi-Uudellamaalla, pienen Mustion kylän vieressä, Helsingistä noin 80 km rannikkoa pitkin länteen. Kartano toimii nykyään museona, jossa järjestetään yleisölle opastettuja kierroksia.

Pääsy museoon ainoastaan oppaan johdolla Linnakierrosten aikana.

Lyhytmuotoinen matkapuhelinopastus on tilattavissa Linnan edustalla.

 

Mustion Linna sijaitsee pienen Mustion kylän vieressä Länsi-Uudellamaalla.

Linna rakennettiin vuosina 1783–1792 Magnus Linder II toimesta. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja se edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin, kun taas sisustus on kokonaan kustavilainen.

Päärakennuksen mielenkiintoisimmat kohteet ovat parkettilattiat, erityisesti neljästä eri puulajista tehty patruunan työhuoneen lattia ja toisessa kerroksessa sijaitseva vierashuone, “kuninkaan huone” jossa yksi kuningas (Kustaa III) ja kaksi tsaaria (Aleksanteri I ja Aleksanteri II) ovat levänneet.

Eräs Mustion Linnan loistokkaimmista aikakausista oli Hjalmar Linderin aikana, 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Hän omisti mm. maata yhteensä 64 000 ha ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista vuonna 1902. Muiden mukana Hjalmar Linderin vieraina Mustiolla ovat olleet Jean Sibelius ja Louis Sparre.

 

Wikipedia

Puista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista.

 

Puista päärakennusta ympäröi yksi Suomen suurimmista yksityisistä puistoista.

Puisto rakennettiin alun perin barokkityyliin vuonna 1787, mutta Fridolf Linder uudisti puiston 1800-luvun lopulla englantilaistyyliseksi puistoksi. Hän istutti puistoon monia eksoottisia, Suomessa epätavallisia puita eri puolilta maailmaa.

Nykyään puisto tarjoaa rauhaa sielulle kiemurtelevine polkuineen, huvimajoineen, romanttisine siltoineen, patsaineen sekä ainutlaatuisine kelluvine lummepolkuineen.

Puisto ja Linna sijaitsevat lähellä vanhaa viehättävää Mustion ruukkikylää, jonka historia ulottuu ruukkiteollisuuden alkuaikoihin 1500-luvun lopulle. Monet perinteiset okrankeltaiset ja punamultaiset rakennukset ovat peräisin rautaruukin ajoilta.

 

Mustion Linnan päärakennus, museo, jonka historia ulottuu yli 200 vuoden taakse, on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista.

 

Aluetta ja Kartanoa ylläpidetään liiketoiminnan kautta

 

Magnus Linder osti lapsuudenkotinsa takaisin ja aloitti liiketoiminnan Mustion Linnalla 1985. Mustion Linna on Linder suvun yksityisessä omistuksessa. Kartano on säätiöity Magnus Linderin kuoleman jälkeen ja on museoviraston valvonnassa.

Omistajat eivät nosta voittoa. Tavoitteena historiallisesti arvokkaan alueen säilyttäminen tuleville sukupolville Magnus Linderin toiveen mukaan.

Tulos käytetään alueen ja tilojen ylläpitoon, restaurointiin ja kehittämiseen.

Kiitos vieraillemme! Vierailemalla Mustion Linnalla ja käyttämällä palveluitamme, tuet toimintaamme - autat näin osaltasi ylläpitämään arvokasta kulttuuriperintökohdetta tuleville sukupolville.

 

Kiitos vierailusta, lämpimästi tervetuloa Mustion Linnaan!