Svartå Slott och slottsparken är turistmålet, som bör upplevas på plats och ställe. Det visste redan forna kungar och tsarer.

  • Historiskt bruksområde – som att resa till ett främmande land
  • Museet – en av Finlands mest värdefulla herrgårdar
  • Intressanta, fascinerande och tragiska berättelser och historier
  • Stor, sagolik och förtrollande park i engelsk stil, fritt inträde
  • Slottskrogen – den belönade och uppmärksammade restaurangen förmedlar smaker du minns
  • Unika hotellrum samt konferens- och festutrymmen i historiska byggnader
  • Täckt sommarteaterscen, oförglömliga upplevelser i en sagolik miljö

"Magnificent hospitality since 1792"

 MustionLinna SYKSY

 

Svartå Slott är en av Finlands mest berömda herrgårdar med en mer än 200-årig fascinerande historia.

Svartå ligger i Raseborgs stad i Västra Nyland, ca 80km väster om Helsingfors längs med Finlands sydkust. Svartå Slott är beläget nära den lilla byn Svartå i Västra Nyland.


Idag fungerar huvudbyggnaden som museum och är öppen för allmänheten genom guidade turer. Museibesök endast på guidade rundturer tillsammans med guide. Den i trä byggda herrgården ligger inbäddad i en av de största privata historiska parkerna i Finland. En kortfattad mobiltelefonguidning kan köpas utanför Slottet.

 

Mustion Linna sijaitsee pienen Mustion kylän vieressä Länsi-Uudellamaalla.

 

 

Herrgården byggdes under åren 1783-1792 av Magnus Linder II. Herrgården är den största icke kyrkliga träbyggnaden i Finland. Den representerar stilmässigt övergången från rokoko till nyklassicism, medan den fasta inredningen är helt i gustaviansk stil. Speciellt intressanta är de vackert dekorerade parketterna i upp till fyra träslag och kungsrummet på andra våningen där en kung (Gustav III) och två tsarer (Alexander I och Alexander II) har sovit.

Svartå upplevde en av sina mest blomstrande perioder under Hjalmar Linder som ägde bruket i början av 1900-talet. Han ägde sammanlagt över 64 000 hektar land och en av Finlands första bilar som han importerade år 1902. Bland annat den svenska målaren Louis Sparre och kompositören Jean Sibelius gästade Svartå under denna tid.

 

Wikipedia

 

 Svartå Slott är en av Finlands mest berömda herrgårdar med en mer än 200-årig fascinerande historia.

 

Den i trä byggda herrgården ligger inbäddad i en av de största privata historiska parkerna I Finland. Parken var ursprungligen anlagd i barockstil 1787 men Fridolf Linder förnyade den i slutet av 1800-talet enligt den engelska parkens ideal.

Han lät plantera ett antal för Finland ovanligt exotiska träd från olika delar av världen. Parken ger numera ro för själen med sina vindlande stigar, lusthus, romantiska broar, statyer samt en näckrosspång med ovanliga näckrosor.

Nära parken och slottet finns den gamla bruksmiljön som har sina rötter i järnbrukets första tider under slutet av 1500-talet. Många klassiska hus i gulockra och rödmylla finns kvar från dessa tider.

 

 

Mustion Linnan päärakennus, museo, jonka historia ulottuu yli 200 vuoden taakse, on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista.

Herrgården och området upprätthålls genom företagsverksamhet

Magnus Linder köpte tillbaka sitt barndomshem 1985. Svartå Slott är i familjen Linders privata ägo. Efter Magnus Linders frånfälle ägs huvudbyggnaden av Stiftelsen för bevarande av Svartå Slott.

Ägarna lyfter ingen vinst. Målet är att bevara det historiskt värdefulla området för kommande generationer enligt Magnus Linders önskemål.

All vinst används till att upprätthålla, restaurera samt utveckla området och byggnaderna.

Stort tack till alla våra gäster! När ni besöker Svartå Slott och använder våra tjänster understöder ni vår verksamhet och deltar därigenom i att bevara ett kulturhistorisk arv för kommande generationer.

Tack för besöket, varmt välkomna till Svartå Slott!