UNIK SEVÄRDHET OCH UTFLYKTSMÅL

 

Svartå Slott, som finns i det gammla bruksområdet, är en av Finland värdfullaste herrgåradar och ett nationellt viktigt kulturhistoriskt arv.

Förutom muset erbjuder Svartå Slott även hotell-, restaurang-, konferens- samt program service. Här finns också en populär sommarteater.

Herrgården omges av en stor och lummig park i engelsk stil. Allmänheten har fritt tillträde till parken.

Museet kan besökas endast tillsammans med vår guide.

 

Linnakierros puistokierros


Interiören är pietetsfullt restaurerad med sina rikliga målningar, dekorerade kakelugnar och sin gustavianska inredning med restaurerade originalgolv.

Svartå Slott kan besökas under ledning av vår guide som belyser ställets historia och de intressanta personligheterna som är förbundna med Svartå. Speciell vikt kan läggas vid specialintressen såsom möbler, målningar, familjehistoria spökhistorier eller anekdoter.


Den guidade turen tar ca. 45 min. De allmänna turerna guidas vanligtvis på finska. Guidning på svenska, engelska, tyska, franska eller ryska enligt förhands förfrågning och tillgänglighet.

 

I år visar vi de föremål som funnits på Slottet under Magnus Linders barndom och som inte setts av alllmänheten någonsin tidigare. Föremålen togs med då Magnus Linder och hans mor Dolly Fazer flyttade till Helsingfors omkring 1930. Här finns bland annat en Sévre servis från 1800-talet och gustavianska möbler samt konst som fanns här under Hjalmar Linders tid.

 

Det finns begränsat antal med platser per guidad tur.

För att försäkra sig om en plats på de allmänna guidningarna bör man boka sin plats på förhand.

 

SE ÖPPETTIDER HÄR

 

Prislista:

14 €/vuxen

5 €/barn (under 12 år i sällskap av vuxen)

 

Guidningar bokade i nätbutiken:

9 €/vuxen

3 €/barn (under 12 år i sällskap av vuxen)

Boka här

 

Privata guidningar

Privata guidningar utanför öppettiderna enligt prislistan och antalet personer, min. 95€

Privata guidningar under öppettiderna enligt prislistan och antalet personer, min. 190€.

 

Guidad tur genom parken

Enligt prislistan, minimum 95€.

Förhandsbokning behövs.

 

Guidad tur genom Svartå Bruk

Enligt prislistan, minimum 95€.

Förhandsbokning behövs.

 

Boknigar i vår nätbutik här

Eller kontakta vår försäljning Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller +358(0)1936231

 

 Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

 

Svartå Slott kan besökas under ledning av vår guide

 

RUNDTURENS PERSONANTAL

På allmänna guidningar tar vi emot högst 50 personer.

 

GUIDEN TAR EMOT GÄSTERNA FRAMFÖR SLOTTET

Slottets entrédörr är låst och öppnas då rundturen börjar av guiden. Vi ber alla gäster anlända i tid till guidningen och uppvisa kvitto på betalning.

 

VID FÖRSENING

Vid försening ber vi er meddela oss i mån av möjlighet. Dörren till Slottet stängs när rundvandringen börjar. Vid försening, efter att dörren stängts, vänligen be om hjälp från hotellets reception. Receptionen finns i samma byggnad som Restaurang Slottskrogen, mittemot Muséet bredvid konferensutrymmet Stallet. Svartå Slotts områdeskarta (under Street Map):
https://www.mustionlinna.fi/sv/information/karta

 

VID REGN

Om det regnar finns det skäl att uppmärksamma att det inte finns något regnskydd utanför Slottet. I receptionen finns det paraplyer till salu.

Man kan tyvärr inte vänta i restaurangen om restaurangen är fullbokad. Även restaurangens entré och receptionens utrymmen är begränsade. I restaurangens andra våning finns WC utrymmen oc ett kabinett där man kan vänta om utrymmet är ledigt.

 

PRIVATA SLOTTSTURER

Det är också möjligt att boka privata turer om de allmänna guidningarna inte känns passande. Fråga om erbjudanden av vår försäljning.

 

ANSVAR OCH TILLGÄNGLIGHET

Svartå Slott står under Museiverkets övervakning. I byggnaden finns kamera övrvakning. Som gäst i muséet ansvarar man själv för eventuella skador som man orsakar på egendomen. Gästerna är ersättningsskyldiga till företaget Oy Svartå Gård Ab för de skador de orsakat i museet. Gruppens bokare är ansvarig för skador som orsakats av övriga deltagare i gruppen.

Barn bör ha sällskap av en vuxen och vistas på den vuxnas ansvar.

Det är viktigt att meddela om rörelsehinder på förhand så vi kan tillhandahålla hjälpmedel och planera guidningen enligt gruppens förutsättningar. Guidningen omfattar två våningar i Slottet. Endast trappa upp till andra våningen, det finns ingen hiss. Även framför Slottet finns en trappa till vilken det finns en ramp tillgänglig enligt förhandsbokning. Guidningen kan vid behov koncentreras till första våningen till största delen. Vi ber er reservera rullstolsplatser och möjliga assistent platser på förhand via vår försäljning: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller +35819362

 

Museet I Svartå Slott beskriver platsens långa historia. Interiören är pietetsfullt restaurerad med sina rikliga målningar, dekorerade kakelugnar och sin gustavianska inredning med restaurerade originalgolv.

 

Herrgården och området upprätthålls genom företagsverksamhet

Magnus Linder köpte tillbaka sitt barndomshem 1985. Svartå Slott är i familjen Linders privata ägo. Efter Magnus Linders frånfälle ägs huvudbyggnaden av Stiftelsen för bevarandet av Svartå Slott.

Ägarna lyfter ingen vinst. Målet är att bevara det historiskt värdefulla området för kommande generationer.

All vinst används till att upprätthålla, restaurera samt utveckla området och byggnaderna.

Stort tack till alla våra gäster! När ni besöker Svartå Slott och använder våra tjänster understöder ni vår verksamhet och deltar därigenom i att bevara ett kulturhistorisk arv för kommande generationer.

Varmt välkomna till Svartå Slott!

 

MustionLinna SYKSY